Laboratóriumi vizsgálatok

Egy laborvizsgálat segíthet feltárni a panaszok és tünetek hátterében álló betegséget. A laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően a betegségek már korai szakaszban felismerhetőek, így az időben megkezdett kezeléssel a terápiák hatékonysága is növelhető.

A laborvizsgálatokhoz szükséges vérvételnél a megfelelő felkészítés nagyban megkönnyíti a gyermek helyzetét, egyúttal oldja szorongását is. A Medicover szakemberei mindent elkövetnek, hogy a fiatal páciensek fájdalomérzetét a minimálisra csökkentsék, egyúttal biztosítsák arról, hogy jó kezekben van. Labor asszisztenseink türelmesen, játékos módon készítik fel a gyermekeket a vérvételre és tapasztalatuknak köszönhetően a gyermekek vékony vénáiból is gyorsan és szakszerűen vesznek vért. Kiemelt figyelmet fordítunk a kíméletes vérvételre, melyet szárnyas tű segítségével végzünk el, hogy a gyermek a lehető legkevésbé érezzen fájdalmat.

Gyermekeknél már akár csecsemő kortól is biztosítunk mintavételt, ennek elérhetőségéről kérjük érdeklődjön telefonos ügyfélszolgálatunkon, vagy az oldal alján elérhető kapcsolati formon keresztül.

A gyermek biztonságérzetét elősegítendő, javasoljuk a szülőnek hogy tájékoztassa arról, hogy pontosan mire számíthat a vérvétel során. Ne állítsuk, hogy meg sem fogja érezni, ugyanakkor nyugtassuk meg, hogy a szúrás csak egy pillanatig tart, utána pedig teljesen fájdalommentesen zajlik a folyamat. Magyarázzuk el, hogy miért van szükség a vizsgálatra, vagy akár játékos formában el is próbálhatjuk a folyamatot gyermekünkel.

Hogyan történik a vérvétel?

Legtöbb esetben a kar a könyökhajlatában található vénából történik a vérvétel. Laboratóriumi asszisztensünk először vénás érelszorítót helyez a karra amely elősegíti az erek tágulását, és jobban láthatóvá teszi őket. Ezután a kart lefelé irányuló helyzetbe helyezi és szükség esetén megkéri a kis pácienst, hogy szorítsa kezét ökölbe, hogy a véna könnyebben kitapintható legyen.

Miután a mintavétel helye fertőtlenítve lett, steril tűvel apró szúrást ejt a könyökhajlatban és a tű végére kis csövet helyez, a minta összegyűjtéséhez. A mintavétel befejeztével óvatosan eltávolítja a tűt és steril gézt szorít a szúrás helyére. A gézt ajánlott a nyújtott karra szorítva tartani még pár percig, amíg a vérzés eláll, így elkerülhető, hogy véraláfutás alakuljon ki a szúrás körül.

Fontos tudnivalók vérvétel előtt:

  • A vérvizsgálatok többségéhez éhgyomor szükséges, a mintavételt megelőzően legalább 12 órás koplalással. Ezekben az esetekben, gyermekeknél a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk.
  • A mintavétel napján nem ajánlott cukros üdítőket, gyümölcsleveket fogyasztani, mert ezek befolyásolják a vizsgálat eredményét, azonban a folyadékbevitel ilyenkor is fontos, ezért ügyeljünk arra, hogy gyermekünk elegendő vizet fogyasszon.
  • Előző este ügyeljünk arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon zsíros, szénhidrát- illetve fehérje dús ételeket.
  • A mintavételt megelőző napon figyeljünk arra, hogy gyermekünk elkerülje az olyan elfoglaltságokat, amelyek szélsőséges fizikai megterheléssel járnak.
  • Amennyiben gyermeke a mintavételt megelőző időszakban speciális diétát folytatott, kérjük erről mindenképp tájékoztassa kezelőorvosát.

Hormon és vizeletvizsgálatok esetén nem szükséges éhgyomri mintavétel. A megfelelő laboratóriumi vizelet és széklet minta biztosításához az alábbi linkre kattinva talál információkat.

A laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez minden esetben szükség van orvosi javaslatra. 


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link