Laboratóriumi vizsgálatok

Egy laborvizsgálat segíthet feltárni a panaszok és tünetek hátterében álló betegséget. A laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően a betegségek már korai szakaszban felismerhetőek, így az időben megkezdett kezeléssel a terápiák hatékonysága is növelhető.

A laborvizsgálatokhoz szükséges vérvételnél a megfelelő felkészítés nagyban megkönnyíti a gyermek helyzetét, egyúttal oldja szorongását is. A Medicover szakemberei mindent elkövetnek, hogy a fiatal páciensek fájdalomérzetét a minimálisra csökkentsék, egyúttal biztosítsák arról, hogy jó kezekben van. Labor asszisztenseink türelmesen, játékos módon készítik fel a gyermekeket a vérvételre és tapasztalatuknak köszönhetően a gyermekek vékony vénáiból is gyorsan és szakszerűen vesznek vért. Kiemelt figyelmet fordítunk a kíméletes vérvételre, melyet szárnyas tű segítségével végzünk el, hogy a gyermek a lehető legkevésbé érezzen fájdalmat.

Gyermekeknél már akár csecsemő kortól is biztosítunk mintavételt, ennek elérhetőségéről kérjük érdeklődjön telefonos ügyfélszolgálatunkon, vagy az oldal alján elérhető kapcsolati formon keresztül.

A gyermek biztonságérzetét elősegítendő, javasoljuk a szülőnek hogy tájékoztassa arról, hogy pontosan mire számíthat a vérvétel során. Ne állítsuk, hogy meg sem fogja érezni, ugyanakkor nyugtassuk meg, hogy a szúrás csak egy pillanatig tart, utána pedig teljesen fájdalommentesen zajlik a folyamat. Magyarázzuk el, hogy miért van szükség a vizsgálatra, vagy akár játékos formában el is próbálhatjuk a folyamatot gyermekünkel.

Hogyan történik a vérvétel?

Legtöbb esetben a kar a könyökhajlatában található vénából történik a vérvétel. Laboratóriumi asszisztensünk először vénás érelszorítót helyez a karra amely elősegíti az erek tágulását, és jobban láthatóvá teszi őket. Ezután a kart lefelé irányuló helyzetbe helyezi és szükség esetén megkéri a kis pácienst, hogy szorítsa kezét ökölbe, hogy a véna könnyebben kitapintható legyen.

Miután a mintavétel helye fertőtlenítve lett, steril tűvel apró szúrást ejt a könyökhajlatban és a tű végére kis csövet helyez, a minta összegyűjtéséhez. A mintavétel befejeztével óvatosan eltávolítja a tűt és steril gézt szorít a szúrás helyére. A gézt ajánlott a nyújtott karra szorítva tartani még pár percig, amíg a vérzés eláll, így elkerülhető, hogy véraláfutás alakuljon ki a szúrás körül.

Fontos tudnivalók vérvétel előtt:

  • A vérvizsgálatok többségéhez éhgyomor szükséges, a mintavételt megelőzően legalább 12 órás koplalással. Ezekben az esetekben, gyermekeknél a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk.
  • A mintavétel napján nem ajánlott cukros üdítőket, gyümölcsleveket fogyasztani, mert ezek befolyásolják a vizsgálat eredményét, azonban a folyadékbevitel ilyenkor is fontos, ezért ügyeljünk arra, hogy gyermekünk elegendő vizet fogyasszon.
  • Előző este ügyeljünk arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon zsíros, szénhidrát- illetve fehérje dús ételeket.
  • A mintavételt megelőző napon figyeljünk arra, hogy gyermekünk elkerülje az olyan elfoglaltságokat, amelyek szélsőséges fizikai megterheléssel járnak.
  • Amennyiben gyermeke a mintavételt megelőző időszakban speciális diétát folytatott, kérjük erről mindenképp tájékoztassa kezelőorvosát.

Hormon és vizeletvizsgálatok esetén nem szükséges éhgyomri mintavétel. A megfelelő laboratóriumi vizelet és széklet minta biztosításához az alábbi linkre kattinva talál információkat.

A laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez minden esetben szükség van orvosi javaslatra. 

Ünnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartásunkért kérjük látogasson el Klinikáink aloldalára!

Tovább az aloldalra

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!