Gyermek ortopédia

A mozgás szervrendszerének normális fejlődéséhez elengedhetetlen hogy a veleszületett vagy szerzett mozgásszervi rendellenességeket még idejében korrigáljuk. Gyermekkorban, amikor még a csontosodás folyamata zajlik, különösen fontos a gyermek ortopédia szakrendelés alkalmával történő korai felismerés és a megfelelő kezelés. Ennek köszönhetően hatékonyan megelőzhetők a felnőttkori mozgásszervi problémák.

A gyermekeknél leggyakrabban előforduló ortopédiai panaszok

Csecsemőkorban különösen fontos a veleszületett csípőficam szűrése, ugyanis a diagnosztizálást követően a megfelelő kezeléssel korrigálható a csípőízület, egyúttal elkerülhető a csípőficam kialakulása. Az olyan deformitások, mint a dongaláb, valamint a befelé forduló lábfej, szintén maradéktalanul helyreállíthatók, amennyiben időben felfedezésre kerülnek.

Kisgyermekkorban (8-10 hónap) a gyermek általános járás – és mozgásképéből kiindulva tud az ortopéd szakorvos következtetni az izomzat és az idegrendszer betegségeire.

Amikor a gyermek belép a kisiskolás korba (7-11 év) a vizsgálat során az ortopéd szakorvos kiemelt figyelmet fordít a láb deformitásaira (lúdtalp), az alsó – és felső végtagok tengelyeltéréseire (X-láb, O-láb), a gerincferdülésre, valamint a csípő – és térd betegségeire.

Kamaszkorban (11-14 év) a gyermekek többnyire gerincferdülésben szenvednek. Ilyenkor kifejezetten jellemző rájuk a hanyag testtartás, ami csak még jobban ráerősít a gerincproblémákra. Ebben a korban előfordulhatnak még olyan csontosodási problémák is, mint a mellkas deformitásai. Ide tartozik az úgynevezett tölcsérmell, valamint a tyúkmell.

Gyermek ortopédia szakrendelésünket az alábbi panaszok esetén ajánlott felkeresni:

  • nyakizmok merevsége
  • rendellenes testtartás
  • rendellenes lábtartás
  • talpi fájdalom
  • kezek-lábak mozgásterjedelmének beszűkülése
  • amennyiben a csecsemő sokáig nem fordul meg, illetve nem kezd el mászni
  • gerincoszlop oldalirányú görbülete
  • púpos hát
  • előredomborodó has
  • hát és/vagy derékfájdalom

Ortopéd szakorvosaink az időben felismert mozgásszervi rendellenességek hatékony kezelésével járulnak hozzá a gyermek egészséges fejlődéséhez és a felnőtt korban jelentkező mozgásszervi problémák megelőzéséhez.


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link