Gyermek endokrinológia

Hirtelen súlygyarapodás, növekedés, fáradékonyság, hajhullás vagy gyakori szomjúság – általános tünetek, melyek gyakran előfordulnak gyerekeknél, azonban nem is gondolnánk, hogy az endokrin rendszer zavara okozhatja őket. Az endokrin rendszert azon belső elválasztású mirigyek alkotják, melyek a hormonok termelődéséért és a hormonháztartás egyensúlyáért felelősek. Ezek a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek és a here.

Ha ez az egyensúly valamilyen oknál fogva megbomlik, az kórosan befolyásolhatja a gyermek növekedését és fejlődését. Ezért gyanú esetén javasolt mielőbb gyermek endokrinológia szakrendelés felkeresése. A probléma oka ugyanis legtöbbször már egy laborvizsgálat segítségével is kimutatható.

Mik a leggyakoribb endokrin betegségek gyerekeknél?

Növekedési problémák

A gyermek növekedésének elmaradása kivizsgálásra ad okot, mivel gyakran az agyalapi mirigy nem megfelelő működése okozza a problémát.

Pajzsmirigy működés zavara

A pajzsmirigy funkció zavara gyakori a gyermekeknél, mely túl-, vagy alulműködést eredményez. Túlműködésnél jó étvágy mellett is fogyás jelentkezik, gyakori a pajzsmirigy megnagyobbodása, kísérheti alkalmanként jelentkező szívdobogás érzés, izzadás vagy izomgyengeség is. Alulműködés esetén indokolatlan testsúly növekedés, fáradékonyság, székelési zavar (szorulás) figyelhető meg, valamint a koncentrációkészség csökkenése is előfordulhat. Mindkét állapot szakorvosi kezelést igényel, a gyermek megfelelő fejlődése érdekében.

Cukorbetegség

Gyermekkorban az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása a leggyakoribb. E típusnál a hasnyálmirigyben található inzulin termelő sejtek pusztulása következtében lép fel inzulinhiány, ami a vércukorszint felborulásához vezet. Mivel a cukor vizet von el a szervezetből, intő jel lehet, ha a gyermek sokat iszik és jó étvágy mellett is fogy. A tünetek mielőbbi kivizsgálást igényelnek, hogy a normál vércukorszint beállítható és szinten tartható legyen.

Serdüléssel járó hormonális zavarok

A serdülőkor folyamán jelentkező hormonális változások különféle panaszokat okozhatnak. A zsíros, pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés, valamint lányoknál a menstruációs ciklus rendezetlensége indokolttá teheti az endokrinológiai kivizsgálást, a hormonszintek vizsgálatát.

Milyen tünetek utalhatnak endokrin betegségre?

Leggyakrabban a pajzsmirigy működés zavara jelentkezik a gyermekeknél, melynek tüneteit tapasztalva keresik fel gyermek endokrinológiai szakrendelésünket a szülők gyermekükkel. Azonban az alábbi tünetek bármelyike utalhat endokrin betegségre:

 • Fáradékonyság
 • A koncentráló képesség csökkenése
 • Növekedési zavarok: alacsonynövés, kórósan magas növés
 • Hirtelen, ok nélküli nagymértékű hízás vagy fogyás
 • Túlzott izzadás vagy állandó fázás
 • Izomgyengeség
 • Szívdobogás érzet
 • Korán jelentkező vagy fokozott szőrnövekedés
 • Késői serdülés vagy serdülés hiánya
 • Korai emlőfejlődés, emlőduzzanat fiúknál
 • Gyakori székrekedés vagy hasmenés

A fent említett panaszok bármelyike, illetve háziorvosi javaslat esetén forduljon bizalommal felkészült gyermek endokrinológia specialistáinkhoz. Alapos kivizsgálást követően a gyermek endokrinológus szakorvos személyre szabott terápiát állít össze a gyermek számára, mely segítségével helyreállítható a szervezet hormonháztartásának egyensúlya. A megfelelő táplálkozási tanácsokat betartva pedig a kísérő panaszok is megszűntethetők.


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link