Gyermek pulmonológia

A gyermek hirtelen fellépő fulladása, vagy sípoló légzése, elhúzódó köhögése aggasztó tünet a család számára, egyúttal a leggyakoribb ok, amiért a szülők a gyermekorvost felkeresik.

Ezek a szülő számára is riasztó, igen kellemetlen tünetek néha csak banális légúti fertőzések velejárói, de a tünetek súlyossága miatt ilyenkor is szükségessé válhat a mielőbbi szakszerű ellátás. Időnként azonban ugyanezen tünetek mögött súlyos légúti gyulladás, légúti fejlődési rendellenesség és allergiás, vagy asztmás betegség is állhat. A kórképek felismerése, szakszerű kezelése, szükség szerinti gondozása a gyermektüdőgyógyász feladata.

Gyermek pulmonológia szakrendelésünkön tapasztalt, türelmes szakorvosaink várják a kis betegeket.

A gyermekkorban előforduló, leggyakoribb légúti és tüdőbetegségek

Asztma

A hörgők hosszan tartó gyulladásának következtében kialakuló, gyakori krónikus gyermekbetegség. Legjellemzőbb tünetei a légszomj, a nehézlégzés, valamint a szapora légvétel. Fontos, hogy az asztma diagnosztizálása és kezelése a lehető legkorábban megtörténjen, hiszen ellenkező esetben maradandó légzésfunkciós károsodást okoz.

Légúti allergia, szénanátha

A légúti allergia az immunrendszer fokozott reakciója egyes allergénekre. Már gyermekkorban bekövetkezhet. Időszakos jelleggel (fák, füvek pollenjei), illetve folyamatosan (állati szőr, házi poratka) is fennállhat.

Tüdőgyulladás

Amennyiben a nátha mellett mellkasi fájdalom, magas láz és száraz köhögés is fellép, mindenképpen ajánlott gyermek pulmonológia szakrendelést felkeresni.

Felső légúti gyulladások

A felső légúti gyulladások hátterében állhat vírus, illetve baktérium is. Bakteriális fertőzés esetében antibiotikumos terápiára lehet szükség. Gyakran jelentkező gyulladás, vagy elhúzódó tünetek esetén pulmonológus felkeresése szükséges.

Hörghurut (bronchitis)

A hörghurutot a hörgők nyálkahártyájának gyulladása váltja ki. A betegségre jellemző, hogy a náthás tüneteket pár nap elteltével száraz köhögés és mellkasi fájdalom követi.

Krupp

A krupp többnyire a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, mert az eleve kis keresztmetszetű légutakat a gégegyulladás miatt kialakult duzzanat gyors ütemben képes beszűkíteni. Legjellegzetesebb tünete a minden előzmény nélkül bekövetkező „ugató” köhögéssel járó roham.

Milyen panaszok esetén javasolt gyermek pulmonológiai szakrendelés felkeresése?

 • szokatlan légzési hang észlelése (pl. húzó légzési hang, sípoló légzés, hörgő hangok)
 • nehezített légzés, légzéskor mellkasi behúzódás
 • szapora légvételek, nyögdécselés
 • tartós, elhúzódó, rendszeresen visszatérő, vagy szokatlan színezetű köhögés
 • ismétlődő hörghurut vagy tüdőgyulladás
 • gyakori légúti tünetek mellett észlelt gyenge súlyfejlődés
 • szemviszketés, szemvörösödés, könnyezés (allergiás kötőhártya gyulladás)
 • vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés (allergiás nátha)
 • sípoló, nehezített légzés jelentkezése légúti fertőzések kapcsán, vagy fertőzéses tünetek nélkül
 • sípoló nehezített légzés és köhögés fizikai terhelést, nevetést, sírást követően
 • visszatérő éjszakai, hajnali nehezített légzés, köhögés

A gyermek pulmonológiai vizsgálat menete

A részletes családi és egyéni kórelőzmény megismerése után az alábbi vizsgálatokra kerül sor:

A fizikális vizsgálat az általános gyermekgyógyászati vizsgálathoz hasonlóan történik, különös hangsúllyal a gyermek köhögésének, légzésének megfigyelésére, tüdő feletti hallgatózásra, valamint a felső légutak vizsgálatára.
Ezután a vér oxigén telítettségének mérése következik egy ujjbegyre illesztett eszközzel (pulsoxymeter).

6 éves kor felett végezhető a tüdőfunkciók műszeres vizsgálata (légzésfunkció), mely a krónikus légúti betegségek (pl. asztma) diagnosztikájának, követésének legfontosabb módja. Ez a vizsgálat a gyermekek számára inkább érdekes, mint kellemetlen, hiszen egy számítógépes játékhoz hasonlóan a képernyőn látható torta gyertyáit, vagy pitypangot kell elfújni. A vizsgálat szükség szerint fizikai terhelés (6 perc futás), vagy hörgőtágító belélegeztetés után ismételhető.
Indokolt esetben a kivizsgáláshoz mellkas röntgenfelvételt is javaslunk.

Allergia gyanúja esetén allergia vizsgálat is része a szakorvosi vizsgálatnak, mely 3 éves kor, és a gyermek együttműködése esetén bőrteszttel (Prick teszt) is elvégezhető már a felnőttekéhez hasonlóan. Ilyenkor az alkar bőrére az allergéneket felcseppentjük és a bőr felszínén apró, vérzéssel nem járó karcolást ejtve figyeljük a helyi bőrreakciót. A vizsgálat 15-20 percig tart, melynél nagy segítség (és kivételesen bevethető) a gyermek figyelmét elterelő video mesefilm a szülő telefonján, vagy kedvenc mesekönyvből meseolvasás. Kisebb gyermekeknél vérminta vizsgálatával történik az allergia igazolása.

A vizsgálatot követően a diagnózis felállítása után személyre szabott kezelést javaslunk, mely lehet egy rövid távú, egyszeri terápia. Bizonyos krónikus betegségek (pl. asztma, allergia) igazolódása esetén azonban hosszabb távú kezelési tervet állítunk fel, illetve életmódbeli tanácsokat adunk, hogy az életminőség a lehető legkisebb mértékű gyógyszer bevitel mellett is minél teljesebb legyen.


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link