Gyermek traumatológia

Gyermek traumatológusaink jól tudják, hogy akár egy kisebb sérülés is nagy ijedtséget válthat ki a gyermeknél és a szülőnél egyaránt. Ilyen esetekben fontos megőrizni a nyugalmat, hogy higgadtan lehessen felmérni a helyzet súlyosságát és meg tudjuk nyugtatni gyermekünket. Felkészült telefonos ügyfélszolgálati munkatársaink részletesen kikérdezik Önt a gyermek sérüléséről és annak körülményeiről, és a megfelelő helyre irányítják majd a kis beteget.

Gyermek traumatológia szakrendelésünk keretében kisebb, artériás vérzéssel nem járó és érzéskiesést nem okozó alsó és felső végtag sérülések ellátására van lehetőség.

Az azonnali beavatkozást igénylő, súlyos sérülések ellátása az országosan szervezett ügyeleti rendszer szerint történik a területileg illetékes intézmény arra szakosodott sürgősségi egységében, ahol a nap minden órájában biztosítják a megfelelő ellátást. A Pest megyei gyermek traumatológia ügyeleti ellátás helyszíneit ide kattintva tekintheti meg.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy akut, műtéti beavatkozást, illetve komplex, több szakágat érintő kivizsgálást igénylő, közlekedési balesetből, vagy erőszakos cselekményből eredő sérülések ellátására a Medicover gyermek traumatológia szakrendelésén nincs lehetőség.

Milyen sérülésekkel kereshetem fel a Medicover gyermek traumatológiai szakrendelését?

Zöldgally csonttörés

Ez a töréstípus csak gyermekkorban jellemző. Teljes törés nem alakul ki, mivel a csont egyik oldala csak meghajlik, és a csontot összetartja a rugalmas csonthártya. A zöldgally törés tünetei többnyire megegyeznek a zárt csonttörésével, bár előfordulhat, hogy a gyermek nem panaszkodik fájdalomra, csak a szokásosnál kevésbé terheli a végtagot.

Csontrepedés

Amennyiben az izom nem tudja felfogni az erőbehatást, a sokk hatására a csont megrepedhet. A legfőbb tünete a mozgás során fellépő fájdalom. Csontrepedés esetében fontos, hogy a végtagot kíméljük, mivel a további terhelés törést okozhat.

Zárt csonttörés

Hirtelen, rövid ideig tartó erőbehatás eredményeként a csont teljesen áttörhet. A törés tipikus tünetei közé tartozik az erős fájdalom és a környező terület duzzadása, de előfordulhat az is, hogy a gyermek nem képes a végtagot a szokásos módon mozgatni vagy hogy a sérült testrész alakja megváltozik.

Ízületi ficam

Ficamnak nevezzük, ha ízületi szalagok megsérülnek és a csont kimozdul normális pozíciójából. Az ízület látható, rendellenes helyzete mellett intenzív fájdalommal, véraláfutásokkal (lila foltok), duzzanattal jár. Ne próbáljuk a ficamot házilag helyre rakni, mivel a szakszerűtlen segítség súlyosbíthatja a problémát.

Rándulás

Erőbehatás következtében a csont kimozdul a helyéről, az ízületi szalag megnyúlik, azonban a ficammal ellentétben a csont magától visszaugrik normális helyzetébe. Általában erős fájdalom, duzzanat, véraláfutás kíséri.

Térd, boka, lábszár, comb zúzódása

Ütődéses sérülések következtében alakul ki. A bőr felszínén sötét, kékes-lilás véraláfutás jelenik meg, amelyek a gyógyulás folyamán zöldes-sárgás árnyalatúvá válik majd fokozatosan elhalványodik. A zúzódás helye általában fájdalmas, nyomásra érzékeny.

Részleges izomszakadás

Túlzott terhelés mellett egy rossz mozdulat váltja ki. Hasonló az izomhúzódáshoz, azonban súlyosabb annál, mivel az izomrost folytonossága megszakad. Éles, hirtelen jelentkező fájdalom tapasztalható, amelyhez társulhat duzzanat, bevérzés is.

Izomhúzódás

Általában a lábszár és a comb izmaiban következik be, gyakori sportsérülés. Okozhatja izom túlzott igénybevétele, túlnyújtás vagy akár egy rossz mozdulat is. Izomhúzódáskor az izomban lévő rostok sérülnek, a terület nyomásra érzékennyé válik. Súlyosabb esetben gyulladás, duzzanat vagy véraláfutás kísérheti.

Felszíni sérülések, horzsolt bőrsebek

Ha fizikai hatásra a bőr felső rétege megsérül, horzsolt bőrseb alakul ki. Fontos, hogy ezeket a sérüléseket is megfelelően kezeljük, a fertőzések elkerülése végett.

Idegen test okozta sérülések

Szálka, szilánk vagy más éles tárgy által okozott sérülések tartoznak ide. A szakszerű eltávolítás elősegíti a gyors gyógyulást és segít megelőzni a seb elfertőződését.

Harapott sebek

A leggyakrabban állatok által okozott sérüléseket a fertőzésveszély miatt mielőbb el kell látni.

Kis felületű égési sérülések

A gyermek traumatológia szakrendelés keretében bőrpírral járó, elsőfokú, valamint kis felületű, hólyagokkal járó másodfokú égési sérülések ellátását tudjuk biztosítani. Harmadfokú mély, szövetkárosodással járó égési sérülések ellátására a területileg illetékes súlyponti intézmények sürgősségi osztályán van lehetőség.

A Medicover gyermek traumatológia szakrendelésén nincs lehetőség akut, műtéti beavatkozást igénylő, közlekedési balesetből vagy erőszakos cselekményből eredő sérülések ellátására.

Artériás vérzéssel, fejsérüléssel vagy más súlyos sérüléssel, amely azonnali beavatkozást igényel, kérjük haladéktalanul hívjon mentőt vagy forduljon a területileg illetékes intézmény sürgősségi ügyeletéhez, ahol a nap minden órájában biztosítják a megfelelő ellátást. A Pest megyei gyermek traumatológia ügyeleti ellátás helyszíneit ide kattintva tekintheti meg.


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link