Gyermek kardiológia

Gyermek kardiológiai szakrendelésünkre újszülött kortól 18 éves korig várjuk azokat a gyermekeket, akiknél tüneteik, panaszaik alapján szívbetegség gyanúja áll fenn.

Szívbetegségek gyermekkorban

A gyermekkori szívbetegségek egy része veleszületett szívfejlődési rendellenesség. Ezek akár már újszülött korban súlyos tünetekkel járhatnak, de többségük sokáig tünetmentes marad, csak az orvosi szűrővizsgálatok során merül fel a szívbetegség gyanúja. A korai felismerés ezekben az esetekben is fontos, mert még optimális időben történhetnek meg a szükséges beavatkozások.

A gyermekek szűrő jellegű kardiológiai vizsgálata javasolt azokban a családokban, ahol korábban gyermekkori szívbetegség fordult elő, mert ezek egy része öröklődhet.

A veleszületett rendellenességeken túl már gyermekkorban is előfordulhatnak egyéb szívbetegségek is: szívritmus zavarok, szívizom betegségek, és szerzett szívbetegségek.

Vannak olyan gyermekbetegségek, melyek ugyan más szerveket érintenek, a szívre is hatással vannak. Bizonyos betegségek kezelése során pedig az alkalmazott gyógyszerek károsíthatják a szívet. Ilyenkor a gyermek kardiológiai követése segíti ennek megelőzését.

A gyermekek is szenvedhetnek magas vérnyomás betegségben, melynek hátterében szív-érrendszeri betegség is állhat, illetve a magas vérnyomás tartós fennállása másodlagosan okozhat szívizom károsodást.

A gyermek kardiológiai vizsgálatra azonban leggyakrabban a gyermekek rutin vizsgálata során hallott szívzörej miatt kerül sor. A szívzörej önmagában nem jelent feltétlenül szívbetegséget, de ennek biztos kizárása kardiológiai vizsgálat során lehetséges.

Miből áll a gyermek kardiológiai vizsgálat?

A részletes családi és egyéni kórtörténet megismerése után kerül sor az alábbi vizsgálatokra, melyek egyike sem fájdalmas és a leghatékonyabban nyugodt, együttműködő gyermeknél végezhetők el. Ebből adódóan sokat segíthet, ha a gyermekek – főleg a kisebbek – kipihenten (pl. alvás után), jóllakottan, kedvenc játékukkal érkeznek a vizsgálatra.

Fizikális vizsgálat

Az általános gyermekgyógyászati vizsgálathoz hasonlóan történik, különös hangsúllyal a szív feletti hallgatózásra és a pulzusok tapintására.

Szaturáció mérés

A vér oxigén telítettségének mérése egy ujjbegyre illesztett eszközzel (pulsoxymeter) történik.

Vérnyomás mérése és nyugalmi EKG

A vérnyomásmérés és az EKG készítés a felnőttek vizsgálatához hasonlóan, de a gyerekekre méretezett eszközökkel történik.

Szívultrahang vizsgálat

A szívultrahang vizsgálat olyan képalkotó eljárás, melynek során fájdalmatlanul és a szervezetet károsító hatás nélkül vizsgáljuk a szív anatómiáját és működését. A vizsgálatot általában fekvő helyzetben végezzük, de a kisgyermekeket a szülő ölébe ültetve is vizsgálhatjuk. Ennél a vizsgálatnál különösen fontos a gyermek nyugalma, együttműködése, ezért csecsemőknél szükség esetén játékokkal igyekszünk a figyelmet elterelni.

Ma már lehetőség van a gyermekeknél is arra, hogy otthonukban, a szokásos életmódjuk folytatása mellett 24 órás vérnyomás mérés, és 24 órás EKG készüljön.

Milyen panaszok esetén javasolt gyermek kardiológiai szakrendelés felkeresése?

A gyermekkori szívbetegségek tünetei sokszor nem specifikusak csak a szívbetegségre.Az általános gyermekorvosi vizsgálat felvetheti a szívbetegség gyanúját, illetve a szívzörej, mellkasi fájdalom, magas vérnyomás, ritmuszavar észlelés önmagában egyértelmű vizsgálati javallatot jelent.

Az alábbi tünetek esetén szívbetegség gyanúja is felmerülhet:

Csecsemőkorban:

– lassú súlygyarapodás
– etetési fáradékonyság
– az ajakpír és a körmök kékes elszíneződése
– szokásosnál szaporább légvétel
– fokozott izzadékonyság (főleg etetéskor)

Későbbi gyermekkorban a fentieknél gyakrabban észlelhető tünetek:

– szokatlanul gyors, vagy lassú pulzusszám észlelése
– sportoláskor észlelt a korábbinál, vagy kortársakhoz képest kifejezettebb fáradékonyság
– szédüléses, ájulásos panaszok
– mellkasi fájdalom
– ritmustalannak érzett szívműködés
– fejfájásos rosszullétek


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link


Tisztelt Ügyfeleink,

tájékoztatjuk Önöket, hogy Klinikáink augusztus 20-án és 21-én zárva tartanak.

Üdvözlettel:
​Medicover
close-link